Ustaz Occupy - Kalimah Allah Dipermainkan Oleh Pihak Pembangkang


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0XQW0A1P67c[/youtube]

Tindakan DAP menuntut penggunaan kalimah Allah itu dilihat seolah-olah mengikut jejak pakatannya, PAS yang sanggup mempolitikkan agama demi meraih sokongan rakyat untuk pilihan raya umum akan datang.

Pimpinan PAS mempertahankan keputusan tidak menghalang penggunaan kalimah Allah di dalam bible.

Tindakan itu sekaligus bertentangan dengan fatwa kebangsaan yang membenarkan kalimah Allah hanya boleh digunakan oleh umat Islam.

Sekutu DAP iaitu PAS dan PKR kerana dilihat mempersetujui kenyataan yang cuba menggugat agama rasmi negara ini.

Sultan Selangor mempunyai hak menitahkan supaya orang bukan Islam tidak mencampuri urusan agama Islam. Baginda adalah ketua agama Islam dan mempunyai hak dan kuasa dalam bidang itu di negeri Selangor.

Sultan Selangor juga telah menitahkan bahawa kalimah Allah yang merupakan kalimah suci khusus untuk umat Islam sahaja dan tidak boleh sama sekali digunakan di negeri Selangor oleh mana-mana agama bukan Islam sebagaimana telah difatwa dan diwartakan pada 1 Februari 2010.

Namun, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan beliau tidak akan berganjak dengan pendiriannya, bahawa Islam tidak menghalang penganut agama lain menggunakan kalimah Allah.

Sebelum ini, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Kali Ke-82 yang bersidang pada 5-7 Mei 2008 sudah membincangkan Isu Tuntutan Penganut Kristian Terhadap Penggunaan Kalimah Allah.

Muzakarah memutuskan bahawa lafaz Allah adalah kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam serta tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama lain.

0 comments:

Post a Comment