PAKATAN RAKYAT HINA ORANG INDIA

Dalam temuramah Ahli Parlimen Sungai Petani dari PKR Johari Abdul yang disiarkan di radio RADIO Kedah mendakwa Pakatan Rakyat masih mampu mengekalkan kuasa mereka di Kedah walaupun tanpa sokongan dan undi daripada masyarakat India yang diketahui merupakan kaum yang yang terkecil antara melayu dan cina. Kenyataan yang dikeluarkan oleh ahli parlimen Pakatan Rakyat ini menunjukkan betapa bongkak dan takburnya beliau dengan tahap kekuatan Pakatan Rakyat di Kedah sehingga memandang rendah keupayaan pengundi kaum India dan sumbangan mereka dalam pembangunan di di negeri tersebut.
Sedangkan kita semua tahu Kedah merupakan antara negeri yang yang bakal menjadi hak milik Barisan Nasional (BN) bukan disebabkan kekuatan yang dimiliki oleh Barisan Nasional tetapi disebabkan pergolakkan yang berlaku antara menteri besar dan exco di negeri tersebut sehingga perlu diwujudkan  PEMANDU bagi mengawal dan membuat keputusan untuk Menteri Besar Kedah. Ini disebabkan juga kegagalan PAS dan PKR yang gagal untuk memerintah negeri tersebut dengan baik berbanding Barisan Nasional yang memerintah sebelum ini.
Dulu sewaktu BN memerintah sebelum diambil alih oleh pembangkang, banyak sahaja yang digebang secara besar-besaran kepada rakyat negeri tetapi selepas memerintah disana mulalah kata itu boleh, ini tak boleh sehingga janji-janji yang mereka taburkan sewaktu berkempen pada PRU 12 masih banyak yang belum dilaksanakan. Kalau ada pun “sumbangan” PAS di Kedah yang boleh diingati oleh rakyat Kedah ialah kejadian banjir kilat yang kerap hasil daripada penggondolan hasil hutan terutamanya balak di Kedah semenjak PAS mengambil alih tampuk pemerintahan disana. Kenyataan yang dikeluarkan oleh Johari Abdul adalah hasil daripada tindakan yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrisnan yang mengistiharkan dirinya keluar daripada PKR pada tahun sudah, tidak wajarlah kenyataan tersebut dikeluarkan  sehingga seluruh masyarakat India di Kedah yang kena tempiasnya sekali.
Adakah Johari Abdul tidak mengetahui bahawa undi walaupun satu ianya mampu memberi kesan kepada keputusan pilihanraya di kawasan tersebut? Adakah beliau masih tidak sedar  bahawa hilai tawanya bersama trio Datuk T dalam kes pendedahan video lucah yang membabitkan ketua pembangkang, DS Anwar Ibrahim yang telah ditonton hampir separuh rakyat Malaysia sedikit sebanyak telah mencalarkan imej beliau sebagai penyokong setia ketua pembangkang tersebut. Di depan ketua pembangkang tersebut bukan main patuh dan tunduk tapi dibelakangnya dialah yang paling hebat mengata dan mengutuk. Semua inilah yang membuatkan ‘nilai’ Johari Abdul untuk dicalonkan semula sebagai Ahli Parlimen dalam kempen pilihanraya ke 13 akan datang. Disebabkan itulah, dia mula membuat banyak kenyataan-kenyataan yang sebenar yang boleh merosakkan PKR dari luar dan dalam.
Disebabkan sifatnya itu,telah menyebabkan masyarakat India Kedah yang menerima nasib malang apabila dijadikan subjek kecaman oleh Johari Abdul dalam usahanya untuk mensabotaj PKR sendiri daripada akibat dirinya sendiri tahu yang dia kemungkinan tidak akan lagi menjadi calon pada PRU 13 akan datang. Masyarakat India di Kedah sepatutnya mengambil serius diatas kenyataan yang telah oleh Johari Abdul dalam menentukan kerajaan mana yang akan dipilih pada pilihanraya akan datang. Masyarakat India di Kedah haruslah merasa malu dengan kenyataan yang dikeluarkan jika peranan dan kepentingan mereka dipandang mudah dan rendah oleh parti yang memerintah .Walhal sebagai warganegara Malaysia juga, masyarakat India mempunyai peranan dan fungsi yang besar juga dalam memajukan  Negara ini tidak kecuali dinegeri Kedah walaupun populasi mereka dalah kecil.

Sumber : Pisau.Net
[endtext]

0 comments:

Post a Comment